İZMİR (İGFA) – Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayınlanan “İş Sıhhati ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Hibe Programı” kapsamında Ege Maden İhracatçıları Birliğimiz ile Dokuz Eylül Üniversitesi Maden Mühendisliği Kısmı iştirakinde yürütülen “Doğal Taş Madenciliği Dalında İş Kazalarını ve Yaralanmaları Önlemek İçin İş Sıhhati ve Güvenliği Odaklı Faaliyetlerin Geliştirilmesi” projesinin “Kapanış Toplantısı” gerçekleştirildi.
Ege Maden İhracatçıları Birliği İdare Konseyi Lideri İbrahim Alimoğlu, kelam konusu projelerden elde edilecek çıktılarla doğal taş madenciliği bölümünde İSG’nin AB ülkeleri seviyesine yükseltilmesi konusunda farkındalık sağlanacağı ve Türkiye’nin 7 milyar dolar doğal taş ihracat amacına ulaşmasına da olumlu katkılar sağlayacağını söyledi.
Alimoğlu, İş sıhhati ve güvenliğini Avrupa Birliği düzeylerine çıkarmak için teknolojideki yenilikleri de projenin süreçlerine dahil ettiklerine söyledi.
Katılımcılara iş kazalarının önlenmesine yönelik hazırlanan Açık Ocak Şevleri Periyodik Denetleme formunu taşınabilir uygulama olarak tanıttıklarını anlatan Alimoğlu, projenin temel çıktıları olan, VR gözlük ile ocaktaki riskleri evvelce tanımlama, taşınabilir uygulama, Temel İSG Rehberi ve Doğaltaş Madenciliği İçin Şahsî Gözetici Donanım rehberlerinin tüm dalın kullanımına açık olacağını kaydetti.
Ege Maden İhracatçıları Birliği TİM Genel Heyet Delegesi Prof. Dr. Faruk Çalapkulu,“2017’de Antalya’da düzenlediğimiz Hayatımız Maden çalıştayında projemizin tohumlarını attık. 2019’da İzmir’de düzenlediğimiz çalıştayımızın teması sürdürülebilir madencilikti. Bu çalıştaylar yeni hareketlere ve ülkemiz faydasına kıymetli atılımların ateşleyicisi oluyor. Maden kesiminde iş sıhhati ve güvenliği ile ilgili Bakanlığa giden birinci proje EMİB’nin projesidir. AB’de en çok maden kazası vefat kazası maalesef Türkiye’de ve yüzde 35’i doğaltaş dalında oluyor. Bakanlığımızın daveti çok değerli bir davetti bunun üzerine çalışmalarımıza başladık.” dedi.
PROJENİN DİJİTAL ÇIKTILARI: VR GÖZLÜKLÜ İSG EĞİTİM SİMÜLASYONU VE İŞ’TE İTİMAT TAŞINABİLİR UYGULAMA
Dokuz Eylül Üniversitesi Maden Mühendisliği Kısmı Öğretim Üyesi, Proje Koordinatörü Prof. Dr. Bayram Kahraman, “Proje kapsamında İtalya’daki maden ocaklarını ziyaret ettik, faaliyetler incelendi. İtalya’nın bizden farkı yok hatta bizden gerideler. Projemiz ile farkındalık önemli ölçüde artmaya başladı. Açık ocak maden işletmelerinde vazifeli işçinin çalışma alanındaki potansiyel risklerini evvelden tespit etmeleri, alınması gereken tedbirleri belirleyebilmeleri için VR Gözlüklü İSG Eğitim Simülasyonu ve İş’te İtimat Taşınabilir Uygulama’yı oluşturduk.” diye konuştu.