ANKARA (İGFA) – Ankara Büyükşehir Belediyesi, yerli üreticilere çeşitli kırsal takviyelerde bulunurken, tarım topraklarının de kıymetlendirilerek katma kıymetli eser yetiştirilmesini sağlamak hedefiyle çalışmalarına devam ediyor.
Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı, Birleşmiş Milletler Besin ve Tarım Örgütü (FAO) iştirakinde ve Tabiat Müdafaa Merkezi (DKM) iş birliğiyle iki yıldır yürütülen “ABB Etrafında Kentsel Tarım ve Kırsal Hayatın Güçlendirilmesi Projesi”nin sonuç raporu açıklandı.
ANKARA’YA MAHSUS 5 ESERE MARKA PAHASI KAZANDIRILACAK
Rapora nazaran; Ankara için stratejik ehemmiyete sahip ve 5 ilçede üretilen 5 eser için Garanti Markası çalışmaları kapsamında markalandırma sistemine gidilerek, pazar hissesinin artırılması ve katma bedel kazandırılması hedefleniyor.
Raporun, sürdürülebilir kalkınma unsurları ekseninde Ankara’nın sahip olduğu ziraî kaynakların en aktif biçimde kullanılması ve gelecek kuşakların hayat kalitesi standartlarını muhafaza şuuruyla hazırlandığını söyleyen ABB Genel Sekreteri Reşit Serhat Taşkınsu, “Ankara ülkemizin Başşehri pozisyonunun yanı sıra kıymetli bir tarım kentidir. Ziraî üretim de ülkemizin gayrisafi hasıla içerisinde değerli bir hisseye sahiptir. ABB kayıtsız kalamazdı, kalmadı. Bu bağlamda Ankara kırsalının topyekûn kalkınma faaliyetlerinin planlı olarak yürütülebilmesi için ilçelere has ziraî eserlerin tespiti, işlenmesi, katma paha ve verimli kullanımı konusunda paydaşların kapasitesinin güçlendirilmesi, besin ticaretinin ve pazar entegrasyonunun uygunlaştırılması ile kırsal turizmin canlandırılması mevzuları tüm taraflarıyla ele alınmıştır. Proje sonucunda kısa, orta ile uzun vadeli stratejik öncelik ve gayeler belirlendi. Hazırlanan bu çalışmanın ilimiz için sağlayacağı yararlar tüm tarafların ortak hareket etmesi ile gerçekleştirilecektir” diye konuştu.
YERLİ ÜRETİCİLER TARAFINDAN ÜRETİLEN KATMA KIYMETLİ ESERLER PAZARDA YERİNİ ALACAK
ABB konut sahipliğinde düzenlenen sonuç ve kapanış toplantısına; Birleşmiş Milletler Besin ve Tarım Örgütü temsilcileri, Tabiat Muhafaza Merkezi temsilcileri, Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri, çeşitli ülkelerin Tarım Müşavirleri, Ziraat Odaları ve Kooperatif Liderleri, yerli üreticiler ile ABB bürokratları katıldı.
Sunumların yapıldığı toplantıda, projenin gayesinin yerli üreticinin eserlerinin pazarda yer almasını sağlamak ve üreticilere para kazandırmak olduğunu söyleyen ABB Kırsal Hizmetler Daire Lideri Ahmet Mekin Tüzün şöyle konuştu:
“Projeyi hazırlarken paydaşlarımızla iş birliği yaptık eğitimler verdik ve final raporunu da daima bir arada hazırladık. Umuyorum raporun içerisinde yazılmış olan projeleri daima birlikte sıhhatle Ankara kırsalında hayata geçiririz. Türkiye’de en büyük kırsal dayanakları sağlayan lokal idare olarak ABB öne çıkan bir kurum. ABB olarak bugüne kadar üretimi destekleyecek girdiler verdik ve artık şunu yapmak istiyoruz. Üretici eseri üretti ve bu eseri ham unsur olarak sattığında elde ettiği bir geliri var lakin biz bunu yarı mamul ve mamul haline getirerek pazara arz edebilirsek üretici çok daha fazla para kazanabilir. Yani katma bedeli oluşturup o bölgede bırakabiliriz. Önümüzdeki sene ABB olarak eser sürece paketleme tesisleri üzere tesisleri kurmaya başlayacağız. İşi planlı ve programlı yapmak istiyoruz. Elimizdeki güç nedir? Ankara’nın tarım potansiyeli nedir? Çiftçimizin sosyolojisi nedir ve biz bütün bunları harmanlayarak nereye varabiliriz, neyi en düzgün formda, nasıl kullanabiliriz? Bunları değerlendireceğiz. Hedefimiz üreticiye para kazandırmak.”